Follow Me @Charmedka

09.02.20

Mats Strandberg - Konec | RC review

Spisovatel: Mats Strandberg 
Originální název: Slutet
Počet stran: 480
Rok vydání: 2019
Vydání originálu: 2018
Nakladatelství: Host
Vazba knihy: Brožovaná
Mrazivý young adult román odehrávající se v posledních dnech světa.

Je ti sedmnáct let. Je léto a svět vypadá úplně normálně. Jenže ty víš, k čemu se schyluje. K Zemi se řítí kometa Foxworth a zhruba za měsíc, přesně 16. září ve 4.12 ráno, bude po nás. Čtyři miliony let evoluce přijdou nazmar.

Co uděláš s časem, kter
ý ti zbývá? Koho chceš mít vedle sebe, až nastane konec? Jaké to je přesně vědět, který den a v kolik hodin umřeš?

Konec je preapokalyptický román o dvou osamělých mladých lidech ve světě, jemuž brzy odzvoní. Jsou spojeni tragédií, která přerůstá v posedlost. Podaří se jim nalézt odpovědi, ještě než nebe zbělá a oceány se vypaří?


Je to rok, co jsem se prvně seznámila se švédským autorem Matsem Strandbergem, který je přirovnávám ke Stephenovi Kingovi. První seznámení nebylo vůbec růžové, právě naopak, kniha Domov mi nesedla a srovnávat ho s králem hororů mi přišlo vyloženě zcestné.

Kniha Konec mě ale okamžitě upoutala a proč nedat druhou šanci. Musím přiznat, že dám hodně na obálky a právě obálka je opravdu zajímavá. Navíc apokalyptické -  tedy tady preapokalyptické -  knihy mám ráda, takže jsem moc dlouho neváhala.

Co byste dělali, kdyby jste se dozvěděli, že se na naši Zemi řítí kometa a za pár měsíců všichni umřeme? Snažili byste se dohnat zbývající čas, totálně rezignovali, nebo pokračovali zcela běžně ve svém životě a třeba i doufali, že konec nenastane?

Přesně tyhle otázky řeší všechny postavy v příběhu. Zbývá pár měsíců, než Zemi zasáhne kometa, která ukončí veškerý život.

Hlavním hrdinou je Simon, sedmnáctiletý student, kterého vychovávaly dvě matky a který až do oznámení komety měl přítelkyni a partu přátel. Lucinda se naopak kvůli rakovině už kdysi stáhla do ústraní a s přáteli omezila kontakt.

V knize se čtenář dostane do hlavy právě obou zmíněných postav, které svede dohromady smrt Simonovi bývalé přítelkyně a Lucindy bývalé nejlepší kamarádky. Jejich vnitřní monology jsou plné vzpomínek, pocitů, nejistot a samozřejmě strachu. 

Kniha má necelých pět set stránek, takže docela bichlička, ale čte se rychle, spousta stránek je prázných a kapitola v podstatě začíná počtem dnů do konce, kterému je věnována celá stránka, takže ve výsledku stránek je mnohem méně.

Jak mi Domov přišel emočně odfláknutý a plochý, tak tady už autor s emocemi pracuje dobře. Kor u Lucindy mi občas bylo až úzko, kdy mluvila o rakovině. Předtím byla ta holka s rakovinou, která umírala a najednou je to celá planeta, která je před smrtí.

Zpočátku mi moc nesedla detektivní zápletka a říkala jsem si, zda je nutné jednu z postav zabíjet a nechat puberťáky vyšetřovat vraždu, jestli prostě nestačí samotná hlavní zápletka. Nakonec to ale smysl mělo, už jen kvůli otázkám, zda má smysl odhalit vraha a ničit další rodině těch pár dnů. Možná lepší nechat kostlivce ve skříni.

Tohle mě bavilo, sice se jedná o young adult a kniha není přehnaně složitá, přesto má něco do sebe a s emocemi čtenáře pracuje dobře a sami si určitě řeknete, co byste asi tak dělali a do postav se vcítíte. Užívali si a doháněli ztracený čas, nebo jako Simonova sestra si konec vůbec nepřipouštěli a plánovali výbavičku pro miminko? Konec Konce se možná zdá odfláknutý, ale za mě naprosto perfektní.

 
Moc děkuji internetovému knihkupectví knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku.  
Knihu si můžete zakoupit zde.

4 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze. :) Postapo románů už jsem několik četla, ale preapokalyptický ještě ne. Děkuji za tip.

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha mě upoutala už jen podle obálky. A podle tvé recenze i obsah je zajímavý. Určitě bych ji chtěla zkusit. :)

    OdpovědětVymazat