Follow Me @Charmedka

25.10.19

Stephen King - Pan Mercedes

Spisovatel: Stephen King
Originální název: Mr Mercedes
Série: Bill Hodges
Díl: 1.
Počet stran: 376
Rok vydání: 2014
Vydání originálu: 2014
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

V nuzném městečku na americkém středozápadě dojde k neštěstí – neznámý řidič v ukradeném mercedesu úmyslně vjede do fronty nezaměstnaných před pracovní agenturou a na místě zůstane osm mrtvých a patnáct zraněných. Řidič z místa činu ujede.

Po několika měsících dostane vysloužilý zatrpklý policista ze stejného městečk
a podivný dopis od kohosi, kdo se k činu přihlásí a zároveň oznámí, že chystá mnohem strašlivější útok – plánuje zmasakrovat tisíce lidí. Policistu to probudí z letargie a nastane závod s časem, aby zločinci ve vražedném útoku zabránil.

Detektivní příběh ve stylu drsné školy z pera mistra napětí umožní čtenářům děsivým a nezapomenutelným způsobem nahlédnout do mysli šíleného posedlého vraha. Příběh byl inspirován skutečnou událostí a jeho závěr, což je mnohem mrazivější, skutečnou událost naopak předjímal.

Od Kinga jednoznačně preferuji horory a mezi moje nejoblíbenější rozhodně patří ty starší kousky v podobě klasiky jako Řbitov zviřátek, Prokletí Salemu či To. Od Kinga si ale přečtu ráda jakýkoliv žánr a takové detektivky zvládá také bravurně.

Bill Hodges je třídílná série inspirovaná skutečnou událostí. Představte si malinké městečko, kde se chystá něco jako festival práce, skvělá příležitost pro nezaměstnané a čím dřív přijdete, tím větší šance získat práci.

A tak spousta lidí, i matka s novorozencem, je ochotna strávit ne zrovna přívětivou noc venku, přinejlepším ve spacáku, ve frontě. A do této fronty plné lidí se přiřítí kradený mercedes, který spoustu lidí zabije a jiné doživotně zmrzačí. Z místa činu řidič uteče, nikdo ho neviděl, nepoznal a tak mercedesový vrah zůstává nedopaden.

Bill Hodges je policista v penzi, který případ mercedesového vraha nestihl vyřešit a život v důchodu mu zrovna neprospívá. Často myslí na svoji zbraň, z neustálého vysedávání u televize a lahve v ruce nabral pěkných pár kilo a vlastně jeho život ztrácí smysl. Až do dne, kdy mu přijde dopis, od někoho, kdo se podepíše jako Mercedesový vrah a prozradí, že plánuje další útok.

Tady King opět dokázal, jak výborně dokáže pracovat s psychologickou stránkou postav a neskutečně dobře vykreslit jejich charakter. Do detailu jsou popsány myšlenky a plány mercedesového vraha, které jsou fakt brutální, syrové a úplně si říkáte, jak vůbec něčeho takového může být nějaký člověk schopný.

V knize je pěkně popsán život a dětství onoho vraha a ač je to totální šílenec, který by vůbec neměl po světě chodit na svobodě, tak je to ale jinak docela inteligentní člověk, který neměl lehký život a normální člověk z něj ani vlastně vyrůst nemohl.

I Bill Hodges má pěkně propracovanou postavu. Z nešťastného penzisty se najednou stává opět člověk zapálený pro danou věc. S mercedesovým vrahem si začne dopisovat a případ se pro něj stává více a více osobním.

Zápletka nijak originální, ale celá kniha má výbornou atmosféru, je tak napínavě napsána, že Vás nutí číst a číst a vůbec se Vám nechce knihu odkládat.

Na motivy knih byl natočen i seriál, co série, to jeden knižní díl a seriál je překvapivě docela dobře hodnocen.

5 komentářů:

  1. Zní to moc dobře. Já si teď od Kinga dávám po Zelené míli pauzu, ale rozhodně v něm budu dál pokračovat. :D Vidím to na takovž Řbitov zvířátek. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Od Kinga som ešte nič nečítala, ale mám to v pláne. Kniha vyzerá zaujímavo, vďaka za recenziu a musím pochváliť krásne fotky v článku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to určitě musíš napravit ;) A moc děkuji za pochvalu :)

      Vymazat