Follow Me @Charmedka

21.05.18

Richelle Mead - Šachovnice bohů

Spisovatel: Richelle Mead  
Originální název: Gameboard of Gods
Série: Věk X
Díl: 1.
Počet stran: 542
Rok vydání: 2014
Vydání originálu: 2012
Nakladatelství: Domino
Vazba knihy: Brožovaná
Když vyženeme bohy z našeho světa, jednou se stejně vrátí. A pomsta bude krutá.

V blíže neurčené budoucnosti se vinou náboženských extrémistů svět dostal nebezpečně blízko k samotné hranici zkázy. Následný vývoj událostí připravil velkou chvíli pro Justina Marche, detektiva se specializací na náboženské skupiny, který byl ovšem po zásadním profesním selhání poslán do exilu. Sám je překvapen, že dostává druhou šanci, a v doprovodu Mae Koskinenové se vrací do Republiky spojené severní Ameriky, aby tam splnil nejvýznamnější misi svého života.

Mae byla vychována jako příslušnice aristokratické kasty, ovšem nyní je členkou nejelitnější a nejděsivější jednotky v armádě. Vyniká nejen uměle vylepšenými schopnostmi a reflexy, ale také mrazivě dokonalou krásou, což je paralyzující kombinace – zejména pro samotného Justina.

Společně jsou nasazeni k případu série rituálních vražd a oba si brzy uvědomí, že je pátrání vystavilo strašlivému nebezpečí. Jak totiž jejich vyšetřování pokračuje, shlukují se kolem nich neznámí nepřátelé. Justinovi a Mae se brzy potvrdí neblahé tušení, že kdesi v neznámu se chystají k úderu tajemné mocné síly: vyčkávají na svou šanci zmocnit se vlády nad světem. A pokud se jim to podaří, lidé se stanou pouhými figurkami na šachovnici samozvaných bohů.

Něco ke knize

Příběh se odehrává v budoucnosti po Úpadku, kdy většina populace byla vyhubena virem a spoustu dalších lidí postihl kaine, znetvoření. USA se nyní nazývá RUNA a jde o nejvyspělejší část světa. Právě zde se silně omezuje náboženství, které způsobilo úpadek světa. Přesto se nyní lidé těší vyspělé technologii a názorům.

Mae Koskinenová je pretoriánka, geneticky vylepšená bojovnice, která má za úkol ze sousedního, méně vyspělého státu, přivést v bezpečí Justina Marche, specialistu na náboženské skupiny, který byl do Panamy před čtyřmi lety poslán do exilu. RUNA sužují rituální vraždy a Justin má nyní šanci vrátit se zpět do vlasti.

Moje hodnocení a dojmy

Richelle Mead patří jednoznačně mezi moje nejoblíbenější autory. Píše velmi čtivě, zajímavě a její knihy mě baví. Skvělé je, že se nezaměřuje pouze na young adult jako je například Vampýrská akademie, ale nezapomíná i na starší čtenáře, taková Sukuba je naprosto dokonalá fantasy.

Ač Richelle Mead zbožňuji, hodně dlouho jsem se nutila k tomu, abych se pustila do této série, která nese název Věk X. Důvodů bylo hned několik, nemusím sci-fi, ale tím hlavním důvodem je, že série nebyla dovydána a to ani v originále. Má pouhé dva díly a třetího se fanoušci zřejmě ani nedočkají z důvodu nízkého prodeje.

Autorka vytvořila zcela nový svět plný jasných pravidel, společenských skupin a nadpřirozena. Příběh obsahuje spousty nových pojmů, ze kterých může být čtenář docela zmaten. Navíc ne vše je hned vysvětleno a pravidla se člověk dozvídá až v průběhu čtení. Poté, co navíc pochopíte alespoň část, hned je Vám neservírována nová porce.

I ke konci jsem občas měla problém zařadit si všechny společenské kasty. Je tam toho fakt spousta a je to zkrátka matoucí.

Kniha je pořádná bichle, která se sice čte dobře, Richelle Mead psát umí, ale narovinu, knize by neuškodilo, kdyby byla o několik stran zkrácena. Je zbytečně dlouhá a spoustu času se tam toho zas tolik neděje.

Zatím jsem byla jen kritická, ale pojďme na klady a tím jsou postavy. Mae jsem si okamžitě oblíbila. Je to v podstatě stroj na zabíjení, který díky své profesi skrývá city, je chladná, odměřená, ale zároveň Vám bude neskutečně sympatická. Justin je sebevědomý a občas až arogantní, ale též nemůžu říct, že by mi vadil, naopak. Postavy jsou výborně propracované a líbivé.

Kniha je plná humoru, který baví asi nejvíce a nechybí ani sexuální napětí. Určitě se nejedná o knihu pro mládež, místy je vulgárnější, drsnější a se stran jiskří sex. Ke konci už začala být kniha i poměrně napínavá a akční, přesto považuji Šachovnici bohů za nejslabší dílo této autorky.

5 komentářů:

  1. Snad se k tomu taky brzy dostanu. Jelikož nemám velká očekávání, určitě nebudu zklamaná...

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze, od autorky jsem četla VA, kterou mám moc ráda, ale k téhle sérii se pořád nějak nemůžu dokopat. Možná je to znamení?? :))

    OdpovědětVymazat
  3. Hm, knižka aj znie vcelku zaujímavo, ale musím teda povedať, že na základe obálky by som si ju nikdy nevybrala, mohli urobiť krajšiu... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel celkově nemá Richelle Mead u nás hezké obálky, ale knihy rozhodně stojí za to.

      Vymazat