Follow Me @Charmedka

18.05.15

Aprilynne Pike - Osud

Spisovatel: Aprilynne Pike 
Originální název: Destined 
Série: Křídla
Díl: 4.
Počet stran: 306
Rok vydání: 2013
Vydání originálu: 2012 
Nakladatelství: Fortuna Libri
Vazba knihy: Vázaná


Ve třech svazcích (Křídla, Kouzlení, Iluze) jsme sledovali dramatické osudy neobyčejné dívky Laurel. Víla, která vyrostla a dospěla ve světě lidí a našla zde skutečného přítele, nemůže zpřetrhat svazky s rodným Avalonem – zvlášť když vílí říši hrozí smrtelné nebezpečí. Laurel a Tamani jsou připraveni postavit se na odpor silám zla a Avalon ubránit. Naštěstí v tom nejsou sami, na pomoc jim přichází David a další věrní přátelé. Jejich odvaha sehraje v boji významnou roli. Podaří se Laurel a jejím přátelům zachránit Avalon? Komu dá Laurel nakonec přednost – Davidovi, nebo Tamanimu? Závěrečný díl série přináší dramatické rozuzlení celého příběhu.


Něco ke knize
Laurel se společně snaží přijít na to, co je zimní florela Yuki přesně zač a co má společného s Kleou. Yuki zadrželi a spoutali, všichni moc dobře vědí, že zimní florela by je mohla do jednoho zníčit, a chtějí z ní dostat informace. Yuki ovšem odmítá spolupracovat.

Pravda je horší, než čekali a Avalonu hrozí zníčení. Proto se Laurel, Tamani, David a Chelsea vydávají do vílího světa, aby zabránily trollům v úplné zkáze a Klee v ovládnutí Avalonu. Čeká je náročná bitva a výsledek není vůbec jistý.


Moje hodnocení a dojmy
Na závěr celé série jsem byla velmi zvědavá. Hlavně mě zajímalo, jak to skončí s Laurel, zda ji to více táhne k vílám a Tamanimu, nebo její srdce vyhraje David. Tamaniho jsem od začátku série nemohla vystát a v předchozím díle mi vyloženě pil krev. Jsem fanda Davida a ani teď se nic nezměnilo, přesto musím uznat, že Tamani zde prodělal příjemnou změnu a nedrásal mi tolik nervy jako předtím.

Celkově postavy dospěly a líbí se mi, jak všichni přátelé stojí při sobě, v dobrém i ve zlém, i kdyby to znamenalo jejich smrt.

S touhle sérii je to ovšem trošku jako na houpačce. Z prvního dílů jsem byla nadšená, vážně moc milé překvapení. Bohužel druhý byl pro mě jedna velká nuda v podobě vílí politiky. Třetí s názvem Iluze na tom už nebyl tak zle, měl světlé chvilky, ale přesto nedosáhl kvalit prvního dílu. Naopak Osud už se kvalitně přiblížil.

Tentokrát žádný krásný svět víl a jen sem tam malá potyčka s trollem, kdepak. Od začátku knihy Vás čeká jedna akce za druhou, samé boje a mrtví trollové. A i když tahle válka už byla chvilkami trošku zdlouhavá, autorce se povedlo vše popsat neskutečně poutavě a čtivě, takže Vás dlouhé popisy nijak neuspávaly.

Na konci knihy je dodatek autorky s vysvětlením toho, že konec je přesně takový, jaký ho chtěla mít. Závěr se jí určitě povedlo, žádné klišé, ale super třešnička na dortu, i když neříkám, že je přesně podle mých představ.

1 komentář:

  1. Skvělá recenze :) Já jsem četla jen první díl- Křídla, nebyl špatný, ale byl to spíše průměr..Ale uvidím, možná se pustím i do čtení dalších dílů :)

    OdpovědětVymazat